BAKIM VERENLER GENÇLERİN STRES YÖNETİMİNE
NASIL DESTEK OLABİLİR?

6 dakika okuma süresi

Stres kaçınılmazdır fakat başa çıkılamaz değildir. Küçük bir destek gençlerin önündeki aşılmaz görünen engellerin üstesinden gelmelerine çok yardımcı olabilir. Tıpkı bisiklet sürmeyi öğrenirken dengede durabilmemiz için biraz arkadan itilmeye ihtiyaç duymamız gibi!

Anketiniz alınmıştır, teşekkür ederiz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız Gençlerle Yan Yanayız’ın benzer yazılarını inceleyebilirsiniz.

"Şu üniversiteyi bir kazansam?" "Acaba iş bulabilecek miyim?" "Acaba tek başıma bir eve çıkabilir miyim?" "Aile kurabilecek miyim?" "Ay sonu geldi maaşımın son demlerindeyim paramı nasıl kontrol edeceğim?"

Bu sorular size hayatınızın hangi dönemini hatırlattı?

Evet doğru! Genç yetişkinlik dönemi olarak adlandırdığımız 18 – 35 yaş dönemi! Tüm bu belirsizliklerle aynı anda başa çıkmaya çalıştığımız fakat tecrübemizin de buna henüz yetmediği o dönem. Günlük akışımızda meydana gelen her değişiklik bir stres kaynağı oluşturur. Kısa süreli stres başarmak istediğimiz hedeflere bizi motive ederken uzun süren ve tekrarlayan yoğun stres ise tükenmemize sebep olabilir.

Gençlerin stres yönetimine destek olmak, onların psikolojik sağlamlıklarını ve yaşam kalitelerini artırmak için önemlidir. Gençlerle yakın ilişkide olan yetişkinler olarak yaşadıkları stres belirtilerini nasıl fark edebiliriz birlikte göz atalım.

Gençlerin Yaşadığı Stres Belirtilerini
Nasıl Fark Ederiz?

Stres dedektörünüzü yanınıza aldıysanız şimdi yola çıkmaya hazırız!

Gençlerin stres kaynaklarını ve stres belirtilerini fark etmek için gençler ile yakın ilişkide olan kişilere (ebeveynler, öğretmenler, arkadaşlar, aile üyeleri vb.) aşağıdaki değişikliklerin farkına varmak yardımcı olabilir;

Duygusal Değişiklikler

Gençler yaşadıkları yoğun stres içeren zamanlarda duygusal değişiklikler gösterebilirler. Örneğin, daha sinirli, hüzünlü, çekingen veya endişeli olabilirler. Ani duygusal patlamalar yaşayabilirler.

Fiziksel Belirtiler

Stres, fiziksel belirtilere yol açabilir. Sık sık karşılaşılan ve tıbbi bir nedeni olmayan baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı veya uyku sorunları stres belirtisi olabilir.

Sosyal İzolasyon

Gençler stres altındayken sosyal çevrelerinden uzak durabilirler. Arkadaşlarıyla daha az görüşebilir, sosyal etkinliklere katılmaktan kaçınabilirler.

Okul veya İş Başarısızlığı

Stresli gençler, okul veya iş başarısızlıklarıyla karşılaşabilirler. Ders notlarında düşüş, ilgisizlik veya iş performansında azalma görülebilir.

Uyku Sorunları

Stres, uykusuzluğa veya düzensiz uykuya yol açabilir. Gece uykuya dalmakta güçlük çekmeleri veya kabuslar stres altında olduklarını gösterebilir.

İştah Değişiklikleri

Stres, iştah değişikliklerine yol açabilir. Bazı gençler stresli durumlarda aşırı yemek yerken, diğerleri iştahlarını kaybedebilirler.

Düşünce Değişiklikleri

Stres altındaki gençler, gelecekleri hakkında endişeli düşüncelere sahip olabilirler veya negatif düşünce kalıplarına sıkışabilirler.

Gençleri İhtiyaç Duyduklarında Yardım İstemeleri İçin Nasıl Teşvik Edebiliriz?

Stres kaçınılmazdır fakat başa çıkılamaz değildir. Küçük bir destek gençlerin önündeki aşılmaz görünen engellerin üstesinden gelmelerine çok yardımcı olabilir. Tıpkı bisiklet sürmeyi öğrenirken dengede durabilmemiz için biraz arkadan itilmeye ihtiyaç duymamız gibi!

Destekleyici Bir Ortam Sağlayın Eleştiriye değil, anlayışa odaklanın. Bu, gençlerin kendilerini ifade etmeleri ve sorunlarına çözüm aramaları konusunda daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Elbette tecrübelerinizden faydalanabilirler fakat unutmayın, farklı adımlar farklı yollar aşmaya yarayabilir.

İlgi Gösterin Eleştiriye değil, anlayışa odaklanın. Bu, gençlerin kendilerini ifade etmeleri ve sorunlarına çözüm aramaları konusunda daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Elbette tecrübelerinizden faydalanabilirler fakat unutmayın, farklı adımlar farklı yollar aşmaya yarayabilir.

Problem Çözme ve Psikolojik Esneklik Geliştirin Özellikle iş ve özel yaşam dengesini sağlamada problem çözme becerileriniz ile onlara model olmak, gençlerin duygusal veya profesyonel yaşam deneyimlerinizi daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Bir probleminizi veya stresli hissettiğiniz bir durumu paylaşmak, birlikte bir çözüm yolu bulmanıza yardımcı olabilir.

Profesyonel Yardım Arayışında Destek Sağlayın Uzun süreli yoğun stres fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir, ilişkilerde gerilimlere neden olabilir ve konsantrasyon eksikliği gibi zihinsel sorunlara yol açabilir. Eğer genç hissettiği yoğun stres ile başa çıkmakta zorlanıyor ve profesyonel bir yardım almayı düşünüyorsa bu yardıma ulaşması için destek olabilirsiniz.

Bu makaleyi faydalı buldunuz mu?

Bu makaledeki ipuçlarından yeni şeyler öğrendim ve bana faydalı olacağını düşünüyorum.

Bu makaledeki ipuçlarını önümüzdeki dönemde kullanmayı düşünüyorum.

Bu makaledeki ipuçlarını arkadaşlarıma veya aileme tavsiye ederim.

Bu makaleyi faydalı buldunuz mu?

Cinsiyetiniz
Yaşınız
Kesinlikle katılıyorum Katılıyorum Kararsızım Katılmıyorum Kesinlikle katılmıyorum
Bu makaledeki ipuçlarından yeni şeyler öğrendim ve bana faydalı olacağını düşünüyorum.
Bu makaledeki ipuçlarını önümüzdeki dönemde kullanmayı düşünüyorum.
Bu makaledeki ipuçlarını arkadaşlarıma veya aileme tavsiye ederim.
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Benzer Yazılar

Bu makalede yararlanılan kaynakları görmek için tıklayınız.

Kaynakça

  • Akın, A., Ulukök, E., & Arar, T. (2017). İş-yaşam dengesi: Türkiye’de yapılan çalışmalara yönelik teorik bir inceleme. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 113-124.
  • Güçlü, N. (2001). Stres yönetimi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(1).
  • Razı, G. S., Kuzu, A., Yıldız, A. N., Ocakcı, A. F., & Arifoğlu, B. Ç. (2009). Çalışan Gençlerde Benlik Saygısı, İletişim Becerileri ve Stresle Baş Etme. TAF Preventive Medicine Bulletin, 8(1).
  • Sürme, Y. (2019). STRES, STRESLE İLİŞKİLİ HASTALIKLAR VE STRES YÖNETİMİ. Journal of International Social Research, 12(64).