GENÇLER NASILIZ?

1.Bölüm – Sadece Anahtarı Çevir

Karavanı çeken bozuk bir otomobil, sevgilisinden ayrıldığı için üniversite hayallerinden vazgeçen Melike’nin hayata karşı umutlarını yeniden canlandırabilecek mi?

#streslebaşetme #özbakım #sosyalkaynaklar #ayrılık

‘’Geleceğe dair hiç umudum yok’’ ‘’Kimseyle konuşmak istemiyorum’’ ‘’İçimden hiçbir şey yapmak gelmiyor’’

Bu cümleler sana tanıdık geliyor mu?

Senin yolculuğun nasıl gidiyor?

Travma Bilinci, Öz Bakım Becerileri ve Pozitif Başa Çıkma Stratejileri

Hayatın her döneminde zorlayıcı olaylarla karşılaşabiliriz ve bu olaylar kimi zaman travmatik etkiler yaratabilir. Her bireyin travmaya verdiği tepki ve başa çıkma yöntemi farklıdır. Ancak, içsel ve dışsal kaynaklarımızı, sosyal destek ağlarımızı, öz bakım rutinlerimizi fark ederek ve gerektiğinde profesyonel destek alarak bu zorluklarla daha sağlıklı bir şekilde başa çıkabiliriz.

Travma nedir?

Travma, ölüm ya da ölüm tehdidi gibi bireyin ya da başkalarının yaşamını tehdit eden olaylar olarak tanımlanır. Ciddi hastalıklar, trafik kazaları, sevilen birinin ölümü gibi olaylar kadar, işsizlik, boşanma ve Melike’nin yaşadığı gibi bir ayrılık da duygusal ve psikolojik etkiler yaratabilir.

Travma sonrası belirtiler nelerdir?

Travma sonrası korku, kaygı, uyku sorunları, depresyon ve stres gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Çaresizlik, öfke, suçluluk, dikkat dağınıklığı gibi duygusal tepkiler görülebilir. Ayrıca birey, travmatik olayı tekrar tekrar yaşama eğilimindedir ve tetikte olma, öfke patlamaları gibi belirtiler de yaygındır. Travma sonrası belirtiler ile baş etmeye çalışırken bizlere destek olabilecek çeşitli yöntemler kullanabiliriz.

1- Kaynaklarınızı keşfedin, sosyal destek ağlarınızı kullanın!

Herkesin travmayla baş etme yöntemleri ve kullandığı kaynaklar farklıdır. Kimileri hobiler, evcil hayvanlarla vakit geçirmek gibi dışsal kaynaklara başvururken, kimileri kişisel değerler, başarılar ve inançlar gibi içsel kaynaklardan destek alabilir. İyileştirici ilişkiler kurmak, sürdürmek veya zararlı ilişkileri sonlandırmak da bu süreçte etkili olabilir. Bazılarımız ise bu kaynakların birden fazlasını aynı anda kullanabilir.

2- Öz bakım rutinleri oluşturun!

Yaşadığımız zorluklar sırasında en çok ihmal ettiğimiz alanlardan biri öz bakımımızdır. Bu farkındalıkla, sağlıklı beslenme, yeterli ve kaliteli uyku alma, sevdiğimiz aktivitelere zaman ayırma, dinlenme ve egzersiz yapma gibi rutinleri tekrar hayatımıza dahil etmek için çaba gösterebiliriz.

3- Kendinize ve duygularınıza duyarlı olun!

Duygularımızı tanımak, kabul etmek ve olumlu içsel diyaloglar geliştirmek, ruhsal sağlığımızı güçlendiren önemli alışkanlıklardır. Bedenimize odaklanarak duygularımızın fiziksel yansımalarını keşfetmek, duygulardan kaçmamak, olumlu yönlerimize odaklanmak ve gerektiğinde "hayır" diyebilmek, travma ile başa çıkmada etkili stratejilerdendir.

4- Profesyonel destek alın!

Profesyonel psikolojik destek, yaşadıklarımızı anlamamıza ve gelecekteki zorluklarla başa çıkmamıza yardımcı olarak, travmanın yol açtığı belirtileri azaltabilir ve bireyin yaşam kalitesini artırabilir. Bu destek, travmatik stresin olumsuz etkilerini önlemeye ve uzun vadede sağlıklı bir adaptasyon sürecine katkıda bulunur. Ücretsiz psikolojik destek hizmetleri için bulunduğunuz ilde faaliyet gösteren üniversitelerin psikososyal destek merkezleri, belediyeler, devlet hastaneleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları, sağlık ocakları gibi kurumlara başvurabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Bu içerikten yeni şeyler öğrendim, arkadaşlarıma ve aileme tavsiye edeceğim.

Bu içerikteki ipuçlarını önümüzdeki dönemde kullanmayı düşünüyorum.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Cinsiyetiniz
Yaşınız
Bir gencin bakım vereni/ebeveyni misiniz?
Kesinlikle katılmıyorum Katılmıyorum Kararsızım Katılıyorum Kesinlikle katılıyorum
Bu içerikten edindiğim bilgileri günlük yaşamımda kullanmayı düşünüyorum.
Bu içerikten yeni bilgiler öğrendim ve arkadaşlarıma/aileme tavsiye edeceğim.

Diğer Bölümler

Gençler Nasılız? – Pilot Bölüm
Yolculuğa Hazır Mısın?

Bazen nasıl hissettiğimizi anlayabilmek için kendimize dışarıdan bakmamız gerekir. Yaşadıklarımıza benzer deneyimler yaşamış insanlar, durumumuza ayna tutmamıza yardımcı olabilir. İşte bu yüzden seni, İrem ve Kaan’la beraber bir yolculuğa çıkmaya davet ediyoruz.

#gençlik #travma #stres #kayıp #medyaokuryazarlığı #psikolojiksağlamlık #başetmebecerileri

Bölümü İzle
YENİ BÖLÜMLER PEK YAKINDA
Bu makalede yararlanılan kaynakları görmek için tıklayınız.

Kaynakça

  • Baloğlu, M. ve Göv, E. (ed). (2017). Psikososyal önleyici destek programı. UNICEF ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
  • Duman, N. (2019). Travma sonrası büyüme ve gelişim. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4(7), 178-184.
  • Gülin Karabağ, Ş. (2021). Psikolojik Dayanıklılık ve özbakım. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Karabacak Çelik, A. (2023). Deprem sonrası travma belirtileri, umut ve iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi. TRT Akademi, 8 (18), 574-591.
Diğer Faydalı İçerikler